Πληροφορίες για την Κίμωλο

Η Κίμωλος είναι νήσος του Αιγαίου και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό όριο των Κυκλάδων, βόρεια της Μήλου. Στον Δήμο Κιμώλου υπάγεται η νήσος Πολύαιγος καθώς και δύο μικρότερα: ο Άγιος Ευστάθιος (Άη Φτάθης) και ο Άγιος Γεώργιος (Άη Γιώργης) ιδιοκτησίας κληρονόμων Κιμώλιου πλοιοκτήτη. Το νησί έδωσε το όνομά του στο λευκό πέτρωμα, τη γνωστή από τους μαυροπίνακες κιμωλία.

Ο πληθυσμός ανέρχεται περίπου στους 600 μόνιμους κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους μένουν στο Χωριό. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα η Κίμωλος κατοικείται συνεχώς, τουλάχιστον από την Ύστερη Νεολιθική εποχή.

Η πλούσια ελληνική φαντασία θέλησε να οφείλει το όνομά της στον πρώτο οικιστή της, τον Κίμωλο, σύζυγο της κόρης του Ταύρου, Σίδης. Της αποδίδονταν τα επίθετα Εχινούσα (νήσος των αχινών) και Εχιδνούσα (νήσος των εχιδνών).

Βάσει των απογραφών της ΕΛΣΤΑΤ ο μόνιμος πληθυσμός της Κιμώλου διαρκώς μειωνόταν στο διάστημα 1951-1991 λόγω ίσως της μετανάστευσης των κατοίκων προς τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και προς το εξωτερικό, ενώ την τελευταία δεκαετία σημειώνεται μία μικρή αύξηση του πληθυσμού του δήμου Κιμώλου η οποία ίσως να οφείλεται στη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για τη γενικότερη ανάπτυξη (δημιουργία υποδομών, βελτίωση συγκοινωνιών κλπ) και στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Παρ’όλα αυτά η νησίδα Πολύαιγος στην απογραφή του 2011 προσμέτρησε μόνο 2 μόνιμους κατοίκους και πλησιάζει σταδιακά στο να μείνει ακατοίκητη.

Η εξέλιξη του πραγματικού πληθυσμού φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Η ηλικιακή δομή του πληθυσμού φαίνεται στον παρακάτω πίνακα σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Το ισοζύγιο του πληθυσμού της Κιμώλου την τελευταία 5ετία είναι μόνιμα αρνητικό με τους θανάτους να είναι παραπάνω από διπλάσιοι από τις γεννήσεις στο νησί.

“Υιοθετώντας” την Κίμωλο καλύπτονται όλα τα έξοδα κύησης, τοκετού, μεταφοράς και διαμονής των εγκύων μόνιμων κατοίκων,  σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα με το πρόγραμμα της ΗΟPEgenesis.

 

Η HOPEgenesis δέχεται έγκυες γυναίκες μέχρι την 18η εβδομάδα της κύησής τους ή γυναίκες που επιθυμούν να κυοφορήσουν και είναι μόνιμοι κάτοικοι της Κιμώλου, καθώς καλύπτει οποιαδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αναλυτικά:

  • Καλύπτει το κόστος τοκετού και παρέχει μεταφορά και διαμονή σε τοποθεσία κοντά σε συνεργαζόμενο ιατρικό κέντρο του προγράμματος της HOPEgenesis κατά την εβδομάδα του τοκετού.
  • Παρέχει τη μεταφορά και τη διαμονή των εγκύων σε ένα από τα συνεργαζόμενα ιατρικά κέντρα του προγράμματος της HOPEgenesis κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για εξετάσεις.
  • Προσφέρει φροντίδα στην έγκυο σε ένα αξιόπιστο νοσοκομείο µε αξιόπιστο μαιευτικό προσωπικό και κατάλληλες ιατρικές υποδομές.
  • Παρέχει κάλυψη για κάθε έκτακτο περιστατικό που τυχόν παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ενδεικτικό κόστος ανά γέννα 3.500 € * 3 αναμενόμενες γεννήσεις = 10.500 € + ΦΠΑ

5% (κίνδυνος προωρότητας, επιπλοκής ή επείγουσας αεροδιακομιδής)